Seria “Whisky Elements” powstała z myślą o 5 głównych elementach mających istotny udział w procesie produkcji whisky. Każda z butelek reprezentuje jeden z nich, a za oprawę graficzną etykiet odpowiada Monique Tromp-Slegers (Whisky-Arts), holenderska artystka, która łącząc swoje dwie największe pasje – whisky oraz sztukę – tworzy unikalne dzieła poświęcone wodzie życia.
Edycja “The Peat” symbolizuje potęgę aromatów dymnych. Torf wykorzystywany jest na samym początku procesu powstawania whisky i służy on do suszenia jęczmienia. Poziom zadymienia whisky (stężenie związków fenolowych) zależy od czasu suszenia torfem i wyrażany jest jednostką ppm (parts per million). Do produkcji whisky, którą trzymasz w rękach wykorzystano słód o zawartości 30-35 ppm.
WYPRZEDANA
Zapach: subtelny dym, zioła, mleczna czekolada, skórka pomarańczy
Smak: waniliowo-owocowe wariactwo, świeże zielone jabłka, słodkie gruszki, dojrzałe licz
Finisz: wędzonka na długo pozostaje w pamięci, pojawiają się akcenty słodkich cytrusów i beczki