[:pl]

Przedstawiamy Państwu kolejną butelkę z serii „Whisky Elements”, po „The Time” oraz „The Peat” przyszedł czas na „The Water”, którą reprezentuje 13-letnia whisky z destylarni Bruichladdich. Gorzelnia ta została założona w roku 1881 przez braci Harvey (Roberta, Johna i Williama) u zachodnich wybrzeży Szkocji na wyspie Islay. Zlokalizowana jest nad przepiękną zatoką Lochindaal, skąd rozprzestrzenia się widok na położoną naprzeciwko destylarnię Bowmore. Wybrana przez nas beczka to hogshead po hiszpańskim Sherry (1st fill) napełniona w dniu 20/07/2005, sygnowana numerem 1002 i butelkowana w naturalnej mocy 64,7% w liczbie 292 ręcznie numerowanych butelek.

Edycja “The Water” symbolizuje jakość wody wykorzystywanej w procesie produkcji whisky. Jej czystość jak i smak szczególnie związany z miejscem pobrania mają bardzo duży wpływ na końcowy produkt. Wody używa się do produkcji zacieru, chłodzenia kondensatora podczas destylacji, a także do rozcieńczania gotowej whisky w celu obniżenia zawartości alkoholu. Do whisky, którą trzymasz w rękach rekomendujemy dodanie kilku kropel wody podczas degustacji, aby odrobinę zredukować jej naturalną moc.

WYPRZEDANA[:en]

Przedstawiamy Państwu kolejną butelkę z serii „Whisky Elements”, po „The Time” oraz „The Peat” przyszedł czas na „The Water”, którą reprezentuje 13-letnia whisky z destylarni Bruichladdich. Gorzelnia ta została założona w roku 1881 przez braci Harvey (Roberta, Johna i Williama) u zachodnich wybrzeży Szkocji na wyspie Islay. Zlokalizowana jest nad przepiękną zatoką Lochindaal, skąd rozprzestrzenia się widok na położoną naprzeciwko destylarnię Bowmore. Wybrana przez nas beczka to hogshead po hiszpańskim Sherry (1st fill) napełniona w dniu 20/07/2005, sygnowana numerem 1002 i butelkowana w naturalnej mocy 64,7% w liczbie 292 ręcznie numerowanych butelek.

Edycja “The Water” symbolizuje jakość wody wykorzystywanej w procesie produkcji whisky. Jej czystość jak i smak szczególnie związany z miejscem pobrania mają bardzo duży wpływ na końcowy produkt. Wody używa się do produkcji zacieru, chłodzenia kondensatora podczas destylacji, a także do rozcieńczania gotowej whisky w celu obniżenia zawartości alkoholu. Do whisky, którą trzymasz w rękach rekomendujemy dodanie kilku kropel wody podczas degustacji, aby odrobinę zredukować jej naturalną moc.

[:]

Opis

Zapach: intensywne aromaty czekoladowo-śliwkowego tortu, mus jeżynowo-malinowy, odrobina pleśni z tradycyjnego magazynu z whisky tzw. dunnage, tytoń, skóry, próchno, dopełnieniem morska bryza
Smak: gęsta, oleista, bardzo dużo słodkiej czekolady, miód pitny, wracają maliny z zapachu, po chwili pojawiają się daktyle, rodzynki oraz orzechy nerkowca, ostra papryka, pieprz
Finisz: długi, pikantny, ciemna czekolada, odrobinę dymny


Szczegóły

Wiek 13 lat
Ilość butelek 292 szt.
Moc 64.7 %
Beczka 1st Fill Sherry Hogshead
Data destylacji 20.07.2005
Data butlelkowania 08.04.2019
Cask Strength TAK
RRP 620 PLN